ANAL FİSSSÜR

ANAL FİSSSÜR

Uzun süren kabızlık veya ishal nedeni ile çok ıkınma olan hastalarda oluşan ve   anal kanaldan hassas cilt tabakasına kadar ulaşan yırtıklardır. Hastalarda şiddetli ağrı ile beraber bazen kanama da olmaktadır.

Aşırı ıkınma sonucu oluşan çatlak ağrıya neden olur. Hasta ağrı duymamak için sürekli makat kaslarını sıkılı tutar. Bu da kabızlığı, kabızlık da çatlağı arttırır ve bu şeki,lde bir kısır döngü oluşur.

Çeşitli ilaçlar, beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve sıcak su oturma banyosu ile bu kısır döngü kırılmaya ve fissür tedavi edilmeye çalışılır. Hastaların %70’i bu tedaviden fayda görür. Ancak uzun süren tedavi edilmemiş anal fissür durumunda olay kronikleşir. İlaç tedavisine cevap vermeyen akut fissürlerde ve kronikleşmiş fissürlerde cerrahi tedavi gerekir.

Cerrahi tedaviye alternatif olarak Botox Tedavisi de yapılabilir.

Cerrahi Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

1. Ameliyat sonrasında az miktarda kanama olması normaldir. 1 hafta kadar sürebilir. Aşırı kanama olursa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

2. Ameliyat sonrası ağrı olur. Ağrıyı azaltmak için aspirin dışı ağrı kesiciler kullanılmalı ve istirahat edilmelidir. Makata uygulanan lokal anestezik etkili kremler de ağrıyı azaltabilir.

3. Ameliyat bölgesi devamlı büyük abdeste maruz kaldığından dolayı kirli bir bölgedir. Bu nedenle bu bölgenin hijyeni çok önemlidir. Tuvaletten sonra ılık su ile ameliyat bölgesi yıkanmalı ve ameliyattan sonraki 24 saatten sonra ılık su ile oturma banyosuna başlanmalıdır.